Afbrokkelende hersenen

Hersenen_2

 

Met enkele andere dichters verzorgde ik op Nationale Gedichtendag 2006 een poëzieprogramma in een Utrechts zorgcentrum. Het publiek op de voorste rijen bestond uit psychogeriatrische bewoners in rolstoel. Hun verstarde, in zichzelf gekeerde, gezichten vertoonden geen enkele emotie. Behalve dan bij die ene mevrouw die af en toe onder de voordracht uitriep: “Wat mooi, wat mooi!” 
Vandaag, op Wereld Alzheimer Dag, gaat een opera in première over deze ziekte waaraan in Nederland 250.000 mensen lijden en waarbij een veelvoud aan mensen als familielid en/of verzorger betrokken is. Scenarioschrijver Bert Keizer, tevens filosoof en verpleeghuisarts, hoorde ik toelichten dat gedeelde smart het belangrijkste doel van dit kunstwerk is. 
Uit eigen ervaring met een dementerende moeder weet ik dat vooral de overgangsfase erg zwaar is, vol angsten, wanen, verwarring en verdriet, en soms ook hilariteit. “Mijn hersens brokkelen af`”, zo vatte moeder treffend de boodschap van de arts samen over de bij haar aangetroffen hersenaandoening. Volgens Keizer brokkelt daarmee ook de ziel af, die immers zetelt in ons brein. 
Mijn eigen angst voor dit proces vond zijn weg naar een gedicht. Achteraf gezien, lijkt het mij niet toevallig dat het de bundel afsloot die verscheen op de dag dat ik Abraham zag. Wie weet, werkt het schrijven of lezen van gedichten vertragend: poëzie tegen dementie!

EXIT
—-
Het wemelt van de taalfouten
in je hoofd en ander ongerief.
Zinnen ontsporen als treinen
in een zandstorm. Klanken
verliezen hun kleur. Uit je
oren stroomt verdriet. Je
vingers slaan steeds meer
tonen mis onder je verbaasde
blik. Zelfs de wellust knaagt
niet meer aan je: alsof het
sop de kool niet waard is.
Het deurslot zoekt moeizaam
naar de sleutel in je hand.
Ook wie het leven toelacht,
lacht ten leste niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.