As en Diamant

Op zondagmiddag 11 november 2018 vond in het Tilburgse culturele café Weemoed, onder grote belangstelling, de presentatie plaats van mijn nieuwste bibliofiele gedichtenbundel As en Diamant. Het boekwerk is vernuftig vormgegeven en erg kleurrijk geïllustreerd door grafisch kunstenaar Walter Kerkhofs en verscheen in een oplage van 100 genummerde en gesigneerde exemplaren, onder de vleugels van bibliofiele uitgeverij Saudade Press.

De laatste exemplaren van de dichtbundel zijn nog te bestellen via: leomesman apenstaartje mail punt com (Kosten 35 euro, inclusief verzendkosten.)

64BA409F-C031-42AE-BCC6-C64A47B163E8
Zittend rechts, Walter Kerkhofs. Foto Dorothé Kuijten.

Op de presentatie werd ik vereerd met een uitvoerige, welwillende inleiding over mijn poëzie door de gerenommeerde dichter Victor Vroomkoning. Hij deed verslag van zijn bevindingen na een herhaalde lezing en nauwgezette analyse van de inhoud van mijn bundel. Dat laatste zowel in tekstkritische zin als in literair-historisch perspectief (waarbij namen passeerden als De Schoolmeester, Piet Paaltjes, Cees Buddingh’ en Martinus Nijhoff.) Graag haal ik enkele passages uit zijn lezing aan.

De dichter doet wat hij wil, past de vorm aan de inhoud aan of omgekeerd, enjambementen zijn er evengoed wel als niet. Zoek geen regelmatigheid, niet naar vorm niet naar inhoud, de dichter is van alle markten thuis, Mesman is een eclecticus, hij slaat niet op één aambeeld.

De dichter is een nuchtere waarnemer die goed kijkt, registreert. Zijn verzen gaan over de dingen des levens, de condition humaine, over de ondraaglijke lichtheid van het bestaan, liever bij hem: over de draaglijke zwaarte ervan. Wie ben ik, wie zijn wij? Enkele gedichten gaan over de keerzijde van het leven, de dood, over neergang, verlies, de herfst eerder dan de lente. Maar: het is allemaal te hebben. ‘Stofjes zijn we in het heelal/Dus waarom niet vrolijk dwarrelen?’ dicht Mesman.

Deze dichter wil of kan, evenals ik, niet zingen; hij is een episch, dus verhalend dichter, vertrekkend vanuit de anekdote, daar soms genoeg aan hebbend en soms uitwaaierend naar universeler wijdte (…) Zijn zegging is doorgaans sober, ingehouden drama, onsentimenteel, op het droge af, geen woord teveel, eerder te weinig, laconiek ook soms. Hij houdt niet van grote woorden, hij schrijft veelal parlando, verstaanbare, toegankelijke poëzie, bijna pretentieloos. Dichteres Hannie Michaelis noemt dit soort werk ‘kleinspraak’, het tegendeel van grootspraak.”

“Hij is wel badinerend maar onder die oppervlakte sluimert best een opvatting, een mening, zonder dat het een oproep, een bedoeling heeft. En zo hoort dat, een dichter is geen predikant, al heeft Mesman theologie gestudeerd.

As en Diamant is een veelzijdige bundel, waarin de dichter veel kanten van zijn poëtica  laat zien, ons ‘gevarieerde’ gedichten laat lezen. In zijn liefdesverzen, gedichten over het dichterschap en natuurgedichten wil hij laten zien wat hij kan: in mooie beelden weergeven wat hem bezielt. En hij kent de letteren, de mythologie, herneemt hier en daar frases van dichters of alludeert daarop, of is openlijk schatplichtig aan bekende collega’s; intertekstualiteit maakt een oeuvre rijker.

FFC13B82-8C7F-4F38-9989-5B9BF17DD9A9.jpeg
Een pagina uit As en Diamant, zoals vormgegeven en geïllustreerd door Walter Kerkhofs

Reacties op As en Diamant

Hieronder een aantal reacties die ik tot dusver (januari 2019) mocht ontvangen van mensen die mijn bundel kochten:

Gefeliciteerd
Met ‘As en Diamant’
Opnieuw een bundel
Uit je hart
Van jouw hand!”
Wieger en Paulien
*
“Heel hartelijk bedankt voor de inderdaad prachtig geïllustreerde en bijzonder uitgegeven dichtbundel met weer mooie, fijnzinnige, diepzinnige en/of humoristische gedichten. De illustraties in de bundel zijn op zichzelf al een (veelkleurig!) boek met mooie tekeningen! Kortom: weer een prachtig product van ongetwijfeld noeste arbeid: stoeien met gedachten en met taal.”
Titia
*
“Ik schrok in eerste instantie van de prijs van je dichtbundel (😉). Maar het is het me meer dan waard het is een prachtige bundel met heel mooie gedichten. Diepzinnig / rijk/ lichtvoetig/ nostalgisch stemmend zonder zwaar te zijn – liefdevol, humoristisch / vol met kwinkslagen maar tegelijkertijd de ernst / pijnlijke onderwerpen niet schuwend. En dan heb ik nog niet eens alles gelezen. Je verdient een groooot publiek !!!”
Geert
*
“Afgelopen weekend ben ik teruggekomen uit Honduras. Wat een verassing toen ik het pakket open maakte met je gedichtenbundel. Wat een PRACHTIG kunstwerk!
Ik voel me heel vereerd een van de 100 exemplaren te hebben bemachtigd. In een trits heb ik alle gedichten gelezen., Ik kon er niet mee ophouden. Elk gedicht smaakte naar meer. Het is een feest door deze dichtbundel te gaan, en ik zal er nog regelmatig in teruglezen.”
Thera
*
“Ik heb zeer genoten van je bundel. Mooie gedichten, direct, toegankelijk en zeer beeldend/filmisch en ja ook de illustraties zijn prachtig, evenals de vormgeving. Nogmaals gefeliciteerd met dit pronkstuk.”
Marijke
*
“Wat een mooi boekje! Ja, prachtig uitgegeven, en ik houd wel van kort. Ik bedoel, van niet te veel woorden.”
Floor
*
“Wat een prachtige bundel! Als er vandaag nog enig echt daglicht komt, ga ik er nogmaals voor zitten. (…) Dit boek is een juweeltje en ik ben heel blij dat het in mijn huis is, want ik ga er vast nog vaak in kijken en lezen.”
Hanneke
*
“Wir haben in unserem Niederländisch Kurs das wunderbares Gedichtbüchlein gelesen. Alle fanden es sehr schön und haben die Gedichte genossen.”
Susanne
*
“Genoten van de gedichten en echt mooie uitvoering op alle fronten.”
Nynke en Hans
*
“Je boek is zeer origineel qua vormgeving. De inhoud ‘echt Leo’, met mooie liefdesverklaringen aan P.”
Angela
%d bloggers liken dit: