Clementine

De novelle ‘Clementine’ van de Vlaamse schrijver Ernest Claes verscheen ruim 80 jaar geleden bij de Wereldbibliotheek-Vereeniging Amsterdam. Het blijkt nog steeds een kostelijk verhaal te zijn over kleinburgerlijke hebzucht en hypocrisie. Met Clementine als centrale persoon, die haar leven lang aast op het bezit van enkele dorpsnotabelen bij wie ze als dienstmaagd werkt, om uiteindelijk bedrogen uit te komen. De geestige en scherpzinnige psychologische typering van de diverse karakters geeft de inhoud van het boekje iets tijdloos actueels.
Even kostelijk en geestig als het verhaal zelf, vind ik de houtsneden van Henri van Straten (1892-1944) waarmee de tekst geïllustreerd is. Hierboven heb ik ze in een fotocollage samengevoegd. De kunstenaar geldt als de meest virtuoze en geraffineerde onder de Vlaamse houtsnijders uit de vorige eeuw. (Zie het lemma over hem op Wikipedia.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.