Ode aan een boot in Hillegom

Dit jaar werd voor de zesde keer de jaarlijkse Hillegomse Gedichtenwedstrijd georganiseerd, die in korte tijd een landelijke en zelfs grensoverschrijdende uitstraling heeft verworven. Het is een sympathieke, laagdrempelige poëziewedstrijd, met ‘multikunstenaar’ Peter Nieuwendijk als toegewijde spil van de organisatie. Elk jaar wordt een thema bekend gemaakt waarover men maximaal 5 gedichten kan inzenden. Dit jaar was de opdracht een gedicht te maken bij een geliefd voorwerp. Ik zond één, sonnetvormig gedicht in: Ode aan mijn boot. Naast 86 andere gedichten, werd het door de vijfkoppige jury uit 444 inzendingen uitverkoren voor plaatsing in de bundel, die fraai is uitgegeven door ARTBooks

 
 

ODE AAN MIJN BOOT

Ik heb mijn eigen veer,
waarmee ik elke nacht
de oversteek waag
over de Styx van de slaap.

Al spoelen uit de diepten soms
de heftigste dromen over mij heen,
ik lig veilig en droog te rusten
onder het dekzeil van mijn boot.

Tot deze met een lichte schok
de oever van een nieuwe dag aanstoot
en ik de vaste wal betreed,

in de gelukkig makende zekerheid
dat aan het eind van de dag
mijn bed weer op mij wacht.

Post Scriptum:
in een bekend klassiek kinderboek vond ik een vers waarin het bed ook als boot fungeert. Zo moeilijk is het in dichtersland om origineel te zijn. Of zal ik het maar als een compliment beschouwen?

Auteur: Leo Mesman

Ooit studeerde ik theologie en werd ik vakbondsmedewerker. Nu ben ik met pensioen en maak gedichten en foto’s, die ik graag deel met anderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: