Stilstaan bij schending mensenrechten in Belarus

Uitnodiging herdenking 16 september 2022
Eindhoven herdenkt vier verdwenen Belarussen.


Op 16 september 1999 werden Anatoly Krasovsky en Viktor Gonchar op straat gekidnapt. Sindsdien is niets meer van hen vernomen. Ook Yuri Zakharenko en Dmitry Zavadsky verdwenen van het een op het andere moment spoorloos. In veel steden en landen wordt jaarlijks stilgestaan bij deze politiek gemotiveerde gebeurtenissen. Zo zijn in 2008 in Eindhoven vier bomen geplant en is een gedenksteen geplaatst. Voor de nabestaanden is dit een unieke plek geworden om de verdwenen mannen te herdenken. De frauduleuze presidentsverkiezingen in Belarus van twee jaar geleden en de neergeslagen volksopstand die er op volgde maken de herdenking relevanter dan ooit. Mondige burgers en oppositionele politici worden met grof geweld, onwettige arrestaties en brute marteling onderdrukt. Meer dan 1500 mensen zitten vast, er zijn mensen vermoord en er verdwijnen weer mensen. Daarom vindt aansluitend aan de herdenking een actie plaats om de politieke gevangenen in Belarus te steunen en een hart onder de riem te steken.

De herdenking vindt plaats op vrijdag 16 september van 15:30 tot 16:30 uur in het VierBomen plantsoen (hoek Frederik van Eedenplein, Paradijslaan, Eindhoven). Er zijn zitplaatsen voor oudere bezoekers.

Onder meer Irina Krasovskaya (echtgenote van Anatoly Krasovsky), Samir Toub (wethouder gemeente Eindhoven) en Franka Hummels (freelance journalist, Belarus expert) zullen het woord voeren. Op het programma staan gedichten van Leo Mesman en Elena Kalinovskaja en muziek van Fried Manders en Wendy Lina. Zij schreven het lied “Vleugelslag” voor alle “vermisten” in Belarus en voor alle mensen die hen missen. Rosa van der Vijver maakte er een videoclip bij met zandschilderingen, die we op de herdenking aan het publiek zullen tonen.

Wij nodigen u van harte uit de herdenking en de aansluitende actie bij te wonen.

Eindhoven, 4 september 2022
http://www.vierbomen.nl (Amnesty International, FNV, We Remember, Mission to Minsk)
Voor vragen: Jip van Limpt (06-48412444) / jipvanlimpt@yahoo.es

Gepubliceerd door

Leo Mesman

Ooit studeerde ik theologie en werd ik vakbondsmedewerker. Nu ben ik met pensioen en maak gedichten en foto’s, die ik graag deel met anderen.

Eén gedachte over “Stilstaan bij schending mensenrechten in Belarus”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.