de dag doet open: een juweel van een haikubundel

 

Beeld van Saar Scheerlings bij het titelgedicht

Als liefhebber van bibliofiele uitgaven – het leven is te kort voor onverzorgd uitgegeven boeken en slechte wijnen – stuit je soms op een verrassing die een toch al mooie dag helemaal goed kan maken. Dat overkwam mij gisteren, als gast op een gemoedelijke dichtersmiddag in mijn geboorteplaats Nuenen, waar ik kennismaakte met de dichter Luuk den Hartog. Hij bleek samen met de jonge kunstenares, Saar Scheerlings, een juweel van een bundel met haiku’s te hebben gemaakt. Al na een vluchtige blik op de inhoud, telde ik zonder aarzeling 15 euro neer voor in dit in eigen beheer uitgebrachte boekwerk (Druk: Weemen, Gemert 2014). De titel van deze bijzondere uitgave is ontleend aan deze haiku:

weer verdwijnt de maan
de koekoek verbergt zich niet
de dag doet open

Gevat in een stevige dikke kaft, bevat de (rechthoekige) dichtbundel de dag doet open precies 40 klassieke haiku’s, door de auteur geschreven tijdens een duizend kilometer lange voettocht van Sevilla naar Santiago de Compostela, de zogeheten Zilverroute (Via de la Plata). In plaats van minutieus een dagboek bij te houden, zoals gebruikelijk onder pelgrims, legde de dichter elke dag één ogenblik vast in een haiku van slechts drie korte regels, als ‘uitdrukking van een innerlijke ervaring’, in navolging van de grote Japanse meester Matsuo Basho (1644-1694).

Elke haiku is op de flankerende rechterpagina schitterend geïllustreerd door Saar Scheerlings, met landschappen. Los van de feitelijke topografie, variëren ze op het thema van de weg. Haar tekeningen zijn een lust voor het oog, zoals de hele vormgeving van het boek van goede smaak en kwaliteitsbesef getuigt. De haikuverzen zijn van grote klasse, spiritueel en aards tegelijk. Er schemert in een enkel melancholiek vers rouw door om een dierbaar persoon. Zoals in deze haiku:

jij was ook ginds
een leven om te vinden
de hemel zocht mee

 

Aan het slot van hun Ten geleide roepen de samenstellers de lezer op om hun ‘lees- en kijkboek’ zonder haast tot zich te nemen. “Zeshonderdtachtig lettergrepen, zo veel is dat niet, dus langzaam, wandelaar, langzaam.” Aan iedereen die voor een dergelijke trage, spirituele wandeling openstaat, beveel ik deze ‘reisgids’ van harte aan!

Omslag Haiku bundel de dag doet open
Het boek is te bestellen via l.denhartog29 (apenstaartje tussenvoegen) gmail.com

 

Auteur: Leo Mesman

Ooit studeerde ik theologie en werd ik vakbondsmedewerker. Nu ben ik met pensioen en maak gedichten en foto’s, die ik graag deel met anderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: