Verslaafd aan geweld

Volgens het SIPRI werd in 2013 wereldwijd aan militaire uitgaven het enorme bedrag van 1747 miljard dollar besteed oftewel circa 1.300 miljard euro. Dat is in cijfers 1.300.000.000.000 euro. Er is bovendien vooral sprake van groei in bewapening in ontwikkelingslanden en opkomende landen. VN-secretaris Ban Ki Moon verzuchtte al eens dat de wereld in een maand meer uitgeeft aan defensie dan in een heel jaar aan ontwikkeling.

Hoeveel geld zou er eigenlijk besteed worden aan onderzoek naar en training in geweldloze vormen van conflictoplossing tussen vijandige landen en bevolkingsgroepen? Ik vrees bitter weinig. Wat zou men niet kunnen doen met zeg 1 procent van de wereldwijde defensie-uitgaven aan vredeswerk? Dan hebben we het over een bedrag van 13 miljard euro.

Nu we dezer dagen getuige zijn van de zoveelste gewelduitbarsting tussen Israël en raketten afvurende Palestijnse desperado’s in Gaza, blijkt het geloof in geweld helaas nog steeds veel groter dan de wil tot vrede en verzoening. Wie draait de knop om en doorbreekt de spiraal van wederzijdse angst, dreiging en geweld?

Op de Westbank, 2007

Gepubliceerd door

Leo Mesman

Ooit studeerde ik theologie en werd ik vakbondsmedewerker. Nu ben ik met pensioen en maak gedichten en foto’s, die ik graag deel met anderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.