Verheerlijking van het lichaam

Tijdens onze katholieke opvoeding werden we blij gemaakt  met het vooruitzicht van een verheerlijkt lichaam aan gene zijde van de dood, door Christus als eerste overwonnen. Ziedaar een van de achtergronden voor de bekende “Roomse blijheid”. Ik vrees dat de belofte van een verheerlijkt lichaam bij veel (ex-)katholieken tegenwoordig met minder vertrouwen tegemoet wordt gezien dan in hun kinderjaren.

Daarentegen is de verheerlijking van het lichaam in het “hier-nu-maals” aan de orde van de dag. Op tv worden we, vooral in de zomerperiode, overspoeld met beelden van sportlieden met perfect getrainde lijven, die zich voor ons genoegen in het zweet werken op het voetbal- of tennisveld, het fietszadel, de renbaan of in het wedstrijdbad. Het gros van de kijkers wordt door de spanning en sensatie van al die sporttoernooien niet alleen afgeleid van de dagelijkse sores en eigen lichamelijke  beperkingen. Ze nemen, al dan niet bewust, deel aan de wereldwijde liturgie van aanbidding en verheerlijking van het lichaam.

Ik heb daar geen moreel bezwaar tegen. Integendeel, in een wereld waarin zoveel krachten uit zijn op ondermijning en vernietiging van menselijke en andere levensvormen, biedt de aandacht voor menselijke schoonheid en kracht in mijn ogen een gezond en aangenaam tegenwicht. Net als die belofte van een verheerlijkt lichaam?

Sint Sebastiaan, Perugino

Gepubliceerd door

Leo Mesman

Ooit studeerde ik theologie en werd ik vakbondsmedewerker. Nu ben ik met pensioen en maak gedichten en foto’s, die ik graag deel met anderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.