Over mestkevers, sterren en dichtkunst

Mestkever (foto: Evanherk)

De tweede prijs in de vijfde Turing Gedichtenwedstrijd werd gewonnen door Sven Eugeen Cooremans (zijn echte naam?) met het gedicht  Sisyphus. (Zie voor de tekst de website van de Turing Gedichtenwedstrijd.) Bij eerste lezing had ik geen idee waar dit korte gedicht over ging, al vond ik het woordgebruik wel meteen bijzonder (ik lees liever een goed dan een mooi gedicht). Wat hebben mestkevers met sterren te maken?, vroeg ik mij af. Dus ging ik googelen op de combinatie van deze twee woorden. En zie: ik stuitte al gauw op dit artikel dat ruim een jaar geleden in De Volkskrant is verschenen: Sterren wijzen mestkever de weg

Met deze kennis gewapend, begrijp ik het gedicht niet alleen beter, ik vind de uitwerking in het tweede gedeelte nog knapper. We maken immers allemaal wel eens mee dat de wieltjes van een winkelwagen blokkeren, maar je moet wel een (goede) dichter zijn om er deze kosmologische draai aan te geven!
Het enige dat ik me nu nog afvraag: heeft de jury van de Turingwedstrijd ook zitten googelen, voordat zij besloot aan dit gedicht de tweede prijs toe te kennen?

Gepubliceerd door

Leo Mesman

(Nuenen, 1949) Dicht en schrijft naar hartelust. In druk en op diverse websites. Met ernst of humor. Over alles wat hem raakt en bezielt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.