Mieke van Zonneveld wint de Turing Gedichtenprijs 2013

Het Kind, Odilon Redon

Het gedicht heet ‘Nee’ en staat op de allerlaatste bladzijde afgedrukt van de bundel Daar begint de poëzie met de 100 beste gedichten uit de Turing Gedichtenwedstrijd 2013. Maar het werd ‘Ja’ en het gedicht van Mieke van Zonneveld kwam gisteren bij de feestelijke finale in Amsterdam als beste uit de bus. Zoals ik eerder voorspelde, veroverde na vier mannen eindelijk een vrouwelijke dichter de eerste plaats bij de belangrijkste poëziewedstrijd in Nederland. Wat mij betreft verdient het gelauwerde gedicht een volmondig ‘Ja’. Bij de nabeschouwing in het programma Met het oog op morgen werd er een religieuze lading in herkend. De dichteres bleek inderdaad een christelijke opvoeding te hebben genoten, maar ze achtte zich niet bij machte onder woorden te brengen wat religie op dit moment voor haar betekent. Hoe vaker ik haar gedicht herlees, hoe mooier en intrigerender ik de tekst vind; en dat lijkt mij een goed teken. Ook de in het Oog optredende ‘professionele’ dichters Ingmar Heytze en Menno Wigman waren vol lof. In weerwil van de titel, zou het gedicht ‘Nee’ de tand des tijds wel eens kunnen doorstaan, wie weet als begin van een oorspronkelijk oeuvre.

Voor de tekst van de drie winnende gedichten zie:  Turing Gedichtenwedstrijd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.