Döbbel Zweedts

ISBN 978 90 9022417 6

Goeie grötten
möggen, knötten
zwermen zoemen steken jök
kleine bölten
grote bölten
vind ik Zweden nog wel lök

vergezichten
löchten, lichten
meren tot zover je kijkt
beverbörchten
dassenbörchten
iets dat op een arend lijkt

sopmoerassen
zompen, plassen
natte schoenen dikke zöcht
30 graden
11 graden
zon en onweer in de löcht

elandkötel
luid gerötel
korhoen auerhoen verstoord
Zweedse klören
zweetse gören
zelden zoveel stils gehoord

kanovaren
lopen, blaren
zonnedauw vangt vlieg en mög
ondanks knötjes
in tent en hötjes
kom ik vast nog wel eens terög
********************
Dit hilarische gedicht komt uit de bundel Vers Werk (zie afbeelding) van Mia Wittop Koning, keramiste en dichter uit Amersfoort. Voor het komische effect moet je het hardop lezen. Nog beter is het om Mia deze en andere verzen zelf te horen en zien voordragen, want dat kan ze ook heel goed. Vers Werk bevat naast veel geestig materiaal ook serieuze en ontroerende gedichten; ernst en kolder, alles door elkaar. “Want zo ben ik.” zei ze me laatst. “En zo is het leven.” voegde ik daar aan toe. Het boekje is een bibliofiel juweeltje, ook door de stijlvolle grafische vormgeving door Daniëlla van Tilborg en de dromerig makende grafiek van Ina van Moorsel. Het keramische werk van Mia spreekt mij ook aan. We delen een voorkeur voor de kleur blauw. (In de pas verschenen, laatste bloemlezing van Gerrit Komrij, Tussen hemel en aarde, wordt een heel hoofdstuk gewijd aan de belangrijke rol van de kleur blauw in de poëzie.)

Wie ik nieuwsgierig gemaakt heb naar het poëtische en beeldende werk van Mia verwijs ik graag naar haar mooie website: Mia Wittop Koning. Daar vind je o.a. een niet te missen YouTube filmpje van een van haar optredens. Maar ook haar contactgegevens, om bijvoorbeeld de dichtbundel Vers Werk bij haar te bestellen. Ter aansporing nog een van haar geestige grafschriften:

hier ligt een keramiste
niet in een urn
ze liet zich kisten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.