Passie voor olijfbomen

“Mijn passie voor deze bomen begon diepe wortels te krijgen. Het begon mij te dagen dat die vormen niet zomaar ontstaan waren. Aan wie hadden ze toch die vreemde gedaanten te danken, wat voor diepere betekenis stak er achter die knobbelige ledematen, die tragische gezichten? Hoe kwamen de oude Grieken oorspronkelijk op het idee van de groteske gestalten van saters, demonen, centauren, minotaurussen, nimfen, cyclopen, sirenen, gorgonen? Ik raakte er steeds meer van overtuigd dat het nauwe contact met oeroude olijfbomen bij het dagelijks werk op het land ze moet hebben geïnspireerd en nieuwsgierig gemaakt naar de betekenis van deze verwrongen figuren en verschrikte gezichten. En dat ze redenen probeerden te verzinnen voor de oorsprong van deze fantastische vormen, tevoorschijn getoverd door de duistere krachten van de aarde en zo zagen de mythologie en demonologie het levenslicht.”
(Eigen vertaling uit het Engels)
Andriëtte Stathi-Schoorel in de inleiding van haar onderzoek naar het beeld van de olijfboom in de Griekse poëzie: The mad and sacred olive tree. Its image in Greek poetry (Athene 1999 2edruk)

De foto’s (aanklikken voor een grotere weergave) van deze oude olijfbomen heb ik in mei 2012 gemaakt op het Griekse eiland Kefallinia.

Auteur: Leo Mesman

Ooit studeerde ik theologie en werd ik vakbondsmedewerker. Nu ben ik met pensioen en maak gedichten en foto’s, die ik graag deel met anderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: