Oud (?) nieuws van het Griekse front

De romantische Engelse dichter Lord Byron ondersteunde begin 19e eeuw de Griekse vrijheidsstrijd tegen de Turkse bezetters met inzet van eigen persoon en financiële middelen. Hij stierf in april 1824 in de Griekse stad Messolongi aan malaria voordat hij daadwerkelijk in actie kon komen. Spoedig na zijn aankomst op het eiland Kefalonia in augustus 1823 raakte hij diep gefrustreerd over de onderlinge twisten binnen het Griekse kamp. In een brief van augustus 1823 beklaagde hij zich met de volgende woorden bij de Griekse autoriteiten (voor zover deze te lokaliseren waren) over het onderling gebrek aan eenheid. 

Ik moet eerlijk toegeven dat, tenzij er een of andere vorm van orde en eenheid tot stand wordt gebracht, alle kansen op een lening zijn verkeken. Elke vorm van hulp die Griekenland mogelijk verwacht (…) zal worden opgeschort en misschien zelfs gestopt. En wat erger is: de grootmachten van Europa, waarvan geen enkele vijandig stond tegenover Griekenland en die alle leken te sympathiseren met het streven naar een onafhankelijke Griekse staat, zullen ervan overtuigd raken dat de Grieken niet bij machte zijn om zichzelf te besturen en ze zullen maatregelen treffen om een einde te maken aan uw wanorde, waardoor uw edelste hoop en die van uw vrienden de grond in zal worden geboord.” 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.