Etser en dichter

In een uniek, door mens en verkeer belaagd, natuurgebied bij Utrecht werkt al vele jaren een bijzondere kunstenaar: Charles Donker, geboren te Utrecht in 1940. Hoe vaak kwam ik zijn in de bosschages van Rhijnauwen verscholen woonatelier niet voorbij, op de fiets of te voet? Donker is vooral bekend en geliefd om zijn minutieus vervaardigde etsen, geïnspireerd door de hem omringende natuur, in al haar schoonheid en wreedheid. (Ik ben jaloers op mijn tandarts die er een aantal in de wachtkamer heeft hangen.) In zijn standaardwerk over de beeldende kunst in Utrecht, Magisch Utrecht (A.W. Bruna 2010), typeerde wijlen Jan Juffermans het Dagboek Rhijnauwen (Erven Thomas Rap 1977) van de kunstenaar als ‘een schitterend ensemble van poëtische verbeeldingskracht en verstilling’. Dit geldt naar mijn mening niet alleen voor de in het boek afgebeelde etsen, maar ook voor de door Donker genoteerde, nauwgezette natuurobservaties. Soms overstijgt hij de taal van waarnemer en schrijft hij pure poëzie. Al lezende, ontdekte ik dat er in het Dagboek zinnen staan die moeiteloos in een haiku-achtige vorm kunnen worden weergegeven. Mocht dit bericht de meester zelf onder ogen komen, hoop ik dat hij mijn experiment met zijn taalkunst kan waarderen als hommage van een bewonderaar.

wanneer ik op een dode tak trap
vliegt een menigte houtduiven
klappend uit de populieren
*
achter mij breekt een nieuwsgierige koe
krakend en snuivend
door een meidoornstruik
*
in de vlierstruik zat gisteren een spreeuw
vreemd en zacht te zingen
zeker dronken
*
bij Aart
in de boomgaard
keft een steenuil
*
de roodborst zingt nog wat
het is alsof hij is gevuld
met water
*
een heggemus
sluipend
als een verlegen muis
*
een woestijnkleurige hond 
verbreekt
het rimpelloze watervlak
*
een juffrouw 
blaft 
naar haar hond
*
in de mist
is de treur-es
nog treuriger
*
onderweg zag ik twee grote Ierse taxussen
ze rookten van stuifmeel
alsof ze smeulden van binnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.