In het land van de dichter (2)

Willem de Mérode

De Mérode was een geboren, dat wil zeggen een echte dichter; daarover behoeft geen twijfel te  bestaan. Waarin dat dichterschap precies bestaat, is een geheim. De jaren door zijn mij veel verzen toegezonden, met verzoek om beoordeling. In veel gevallen moest ik ongeveer als volgt antwoorden.

Als u dit werk overleest, worden alle gevoelens weer wakker die u bij het opschrijven ervoer. Het criterium is nu, dat iemand die u niet kent bij het lezen diezelfde of verwante emoties moet ondergaan. Bij een echte dichter is dat in meerdere of mindere mate het geval, bij een on-echte niet. Dat ligt niet uitsluitend aan de al of niet aanwezige dichtvaardigheid. Het echte verraadt zich, al is het maar in enkele regels. De woorden, hun plaats binnen het geheel en hun samenhang moeten het doen. Hoe, dat is het geheim.

Dr C. Rijnsdorp in zijn bijdrage ‘Omzien naar Willem de Mérode’ in de brochure/catalogus: Op reis met Willem de Mérode, W.D. Meinema B.V. Delft 1980

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.