Prediker wist het al

Rond 200 voor Christus leefde er een wijs man in Palestina, waarschijnlijk in Jerusalem. Hij dacht na over zaken die meer dan twee millennia later nog altijd actueel zijn. Het lijkt mij niet moeilijk bij de volgende twee citaten uit het bijbelboek Prediker verbindingen te leggen met twee crisissituaties die ons nu bezighouden.

Ook werd ik getroffen door al de onderdrukking die er heerst onder de zon. Onderdrukten zie je in tranen, maar niemand die ze troost. Ze gaan gebukt onder de macht van verdrukkers, maar niemand die ze troost. Daarom zeg ik: Wie dood en begraven is, is beter af dan een die nog leeft. Maar het beste af is hij die nooit werd geboren: hij hoeft al dat ellendig gedoe onder de zon niet mee te maken.

(Pred. 4, 1-3)

Wie uit is op geld heeft nooit genoeg en wie uit is op rijkdom wil altijd meer. Ook dat is ijdel. Hoe groter je bezit, hoe meer profiteurs. En wat heb je er als eigenaar aan? Je kunt er naar kijken, meer niet. Iemand die werkt slaapt goed, of hij nu veel of weinig te eten heeft. Maar een rijke heeft zo’n overvloed dat hij niet rustig kan slapen. Nog een grote narigheid zag ik onder de zon: iemand pot rijkdommen op en dan gaat het verkeerd. Door tegenslag raakt hij alles kwijt, en zijn kinderen staan met lege handen. Zoals een mens uit de schoot van zijn moeder gekomen is moet hij terug: even naakt. Van zijn bezittingen kan hij niets meenemen.

(Pred. 5,9-14)

Vertaling: Uitgave 1973, Katholieke Bijbelstichting, Boxtel

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: