Joodse wijsheid over de liefde

Martin_Buber_portrait

Liefhebben wil zeggen: de behoeften van den ander gevoelen als zijn eigen en toch daarbij den eigen overvloed gewaar worden, om dien helpende uit te delen. Rabbi Mosje Leib vertelde: “Ik heb de liefde geleerd van een dorpsbewoner. Die zat eens samen met andere boeren, en toen zijn hart vrolijk was door den wijn, sprak hij tot een van hen: “Gevoelt gij liefde voor mij, of niet?” En hij antwoordde: “Ik voel waarlijk liefde voor je.” De eerste sprak: “Gij zegt, dat ge liefde voor mij hebt, weet gij dan, wat mij ontbreekt? Zoudt gij mij in waarheid liefhebben, dan zoudt ge dit weten.” Toen zweeg de ander en was niet in staat een woord te zeggen. Ik echter begreep, dat dìt de liefde tot de mensen is: te voelen hun noden en te dragen hun leed.

Uit: Martin Buber, De legende van den Baalsjém (N.Kluwer Deventer 2e druk)

Ter herinnering aan mijn lieve collega Magda Wijker, die ons op 18 oktober 2008 door de dood is ontvallen.

Auteur: Leo Mesman

Ooit studeerde ik theologie en werd ik vakbondsmedewerker. Nu ben ik met pensioen en maak gedichten en foto’s, die ik graag deel met anderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: