Verbeelding aan de macht

Stalin_exile_1915

De Griekse filosoof Plato had het niet zo op de dichters en ander kunstenaarsvolk. Hij verbrandde zijn eigen gedichten na zijn kennismaking met Socrates en hekelde de poëzieslams in het Athene van zijn tijd, de vijfde eeuw voor Christus. De dichters en toneelspelers waren er immers op uit het volk te vermaken in plaats van ze tot nette burgers op te voeden. In zijn ideale Staat was er dan ook geen plaats voor poëzie en andere vrije kunsten. Maar wat gebeurt er als een dichter de staatsmacht verovert? Grote dictators als Stalin, Hitler, Mao en Saddam Hoessein, en een kleine als de nog altijd onvindbare Radovan Karadzic, hadden niet alleen gemeen dat ze in de hoogtijdagen van hun macht naar willekeur beschikten over leven en dood van hun onderdanen. Ze schreven ook gedichten. Als de verbeelding echt aan de macht komt, kun je je dus beter bergen…

Gepubliceerd door

Leo Mesman

(Nuenen, 1949) Dicht en schrijft naar hartelust. In druk en op diverse websites. Met ernst of humor. Over alles wat hem raakt en bezielt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.