’t Kriepen van de mussen

Van een roman of interview blijft soms maar één zin in je geheugen hangen, maar dan ook levenslang. Zo herinner ik mij, niet eens letterlijk, een passage uit een interview lang geleden met de tekenaar Peter Vos, ik denk opgetekend door de legendarische Vrij Nederland-journaliste Bibeb, waarin hij lyrisch uitweidde over de schoonheid van de bewegingen van mussen; dit in tegenstelling tot het plompe mechanische geschutter dat bij duiven voor lopen moet doorgaan. Mussen spelen een belangrijke rol in de literatuur. Denk aan het beroemde gedicht De Mus van Jan  Hanlo (te vinden op bladzijde 70 van zijn Verzamelde Gedichten, een Van Oorschot-uitgave die bij elke Nederlandstalige poëzieliefhebber in de boekenkast dient te staan) of het werk van Guido Gezelle. De slotregel van diens gedicht Winterstilte vormt de titel van dit stukje. Mussen figureren ook in de titel van een van Joke van Leeuwen’s dichtbundels, Wuif de mussen uit. En dan zijn er dus de talloze tekeningen van Peter Vos en bijvoorbeeld zijn prachtige ets (uit 1969) van een Seraf, verbeeld als een kruising van een giraf en een engel, ook erg boeiende schepselen. Ooit zag ik in de miljoenenstad Moskou een erg geanimeerde mus bezig in de buurt van het Kremlin. Het gedicht dat ik hierover schreef verscheen op 3 september 2000 in de Meanderkrant op Zondag, toen poëzie op internet nog een zeldzame en sobere aangelegenheid was.

MUS

Wat doet een mus in Moskou
op het grote Rode Plein?

Om dat te weten, hoef je
geen Russofiel te zijn:

hij tjilpt er, net als elders,
zijn Mussische refrein!

(Voor een weergave op schrift
moet je bij Hanlo zijn)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.